Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

διαλέξτε τη σωστή ποικιλία αμπέλου




Ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών σταφιδοποιίας

Η ταξινόμηση των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και των ποικιλιών σταφιδοποιίας σύμφωνα με την αριθ. 659/9588/24-01-2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β΄160).
Οι οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου οι οποίες ταξινομούνται σε ένα ή περισσότερα Αμπελουργικά Διαμερίσματα , διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:
α) Συνιστώμενες ποικιλίες αμπέλου,
β) Επιτρεπόμενες ποικιλίες αμπέλου.
Ως συνιστώμενη καλλιεργούμενη ποικιλία αμπέλου για την παραγωγή οινικών προϊόντων ορίζεται εκείνη που παρουσιάζει:
α) Τους τυπικούς και γενικά αποδεκτούς αμπελογραφικούς, μορφολογικούς, φυσιολογικούς και παραγωγικούς χαρακτήρες της ποικιλίας, όπως προσδιορίζονται από την πολυκλωνική της σύνθεση,
β) Υψηλή προσαρμοστικότητα στους αβιοτικούς και βιοτικούς παράγοντες και υψηλή πλαστικότητα και δυναμισμό στην εφαρμοζόμενη ορθή αμπελοκομική τεχνική και
γ) Υψηλή και σταθερή ποιότητα οινικών προϊόντων (είτε ποικιλιακών είτε με συν-οινοποίηση με άλλες καλλιεργούμενες ποικιλίες της ευρωπαϊκής αμπέλου), ευχερώς αναγνωρίσιμων και η ζήτηση στην αγορά να είναι σταθερή ή σε ανάπτυξη.
Ως επιτρεπόμενη καλλιεργούμενη ποικιλία αμπέλου για την παραγωγή οινικών προϊόντων ορίζεται εκείνη που παρουσιάζει:
α) Τους τυπικούς και γενικά αποδεκτούς αμπελογραφικούς και μορφολογικούς της ποικιλίας, όπως προσδιορίζονται από την πολυκλωνική της σύνθεση,
β) Οι φυσιολογικοί και παραγωγικοί χαρακτήρες, καθώς και η ποιότητα των οινικών προϊόντων βρίσκονται μεν σε ικανοποιητικό επίπεδο, δεν έχουν όμως πλήρως αξιολογηθεί.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΜΠΕΛΟΥ

1. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

[Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων) και Μεσσηνίας]
Συνιστώμενες: Aγιωργίτικο Ν {Μαύρο Νεμέας, μόνο στην οριοθετημένη ζώνη παραγωγής οίνου Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) Νεμέα}, Αηδάνι άσπρο Β, Αθήρι Β, Ασύρτικο Β, Αυγουστιάτης Ν, Βολίτσα μαύρη Ν, Γλυκερήθρα B, Γουστολίδι Β (Αυγουστολίδι, Βοστίλιδας), Κυδωνίτσα Β, Λαγόρθι B(1), Λημνιώνα Ν, Μαλαγουζιά Β, Μανδηλαριά Ν (Αμοργιανό, Δουμπραίνα μαύρη, Κουντούρα μαύρη), Μαυροδάφνη Ν, Μονεμβασιά Β (Μονοβασιά,Μονοβασίτικο), Μοσχάτο άσπρο Β, Μοσχοφίλερο Ν(1) (Μαυροφίλερο), Πετρουλιανός Β, Ροδίτης Rs (Αλεπού), Ροκανιάρης Β, Ρομπόλα Β(1), Σαββατιανό Β (Δουμπραίνα άσπρη, Κουντούρα άσπρη, Περαχωρίτικο, Σακέικο ), Σκιαδόπουλο B (Σαχάρα), Σκλάβα Β, Cabernet Franc N, Cabernet Sauvignon N, Carignan N, Chardonnay B, Cinsaut N, Gewürztraminer Rs(1) , Grenache Blanc B, Grenache Rouge Ν, Merlot N, Refosco Ν, Riesling B, Sauvignon Blanc B, Syrah N, Ugni Βlanc B (Trebbiano).
Επιτρεπόμενες: Ασπρούδα Πατρών Β (Σανταμεριάνα), Ασπρούδες B(2), Βερτζαμί Ν, Βιολεντό Rs, Βοϊδομάτης Ν, Βολίτσα άσπρη Β, Θράψα Ν, Θραψαθήρι Β, Καλαβρυτινό μαύρο Ν, Kολλινιάτικο Ν, Κοριτσάνος Ν, Μαυρούδια Ν(3) Μυγδάλι Β, Ποταμίσι Β, Σιδερίτης Rs, Σκυλοπνίχτης Ν, Φιλέρι Rs(2) Φωκιανό Ν, Χονδρόμαυρο Καλαβρύτων Ν, Ψιλόμαυρο Καλαβρύτων Ν, Arintho B, Albarino B, Cot (Malbec) N, Alicante Bouschet N, Malvasia di Candia Aromatica B, Mourvedre Ν, Negro Amaro N, Pinot Noir N, Tempranillo N, Viognier B.
Η ποικιλία Κορινθιακή Ν, είναι επιτρεπόμενη μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας και Μεσσηνίας.
H ποικιλία Σουλτανίνα Β, είναι επιτρεπόμενη μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας καιΚορινθίας.
Η ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου Ν είναι επιτρεπόμενη μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας.

από το www.ellinikigeorgia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου