οινολογικά υλικά

οινολογικά υλικά στην Πάτρα για ιδιώτες και οινοποιεία 


στο χημείο της οινολόγου  Σιαμπάνη Μαρίας θα βρείτε επιλεγμένα υλικά αλλά και τον σωστό τρόπο εφαρμογής 

Προσοχή, υπάρχουν διάφορα σκευάσματα, οινολογικές ουσίες, πρόσθετα που  καλό είναι να  προμηθευτείτε από τον οινολόγο σας για να είναι ο ίδιος υπεύθυνος.
Υλικά χημικά που θέλουν προσοχή αλλά και πρώτες ύλες φυτικής προέλευσης που δεν παύει να αποτελούν πρόσθετα και θα πρέπει να μην χρησιμοποιούνται αλόγιστα.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουν ευαίσθητοι οργανισμοί λόγω αλλεργιογόνων.
Χρησιμοποιούμε πρόσθετα υλικά στο κρασί μόνο υπό καθοδήγηση οινολόγου που γνωρίζει την προέλευσή τους.

Γενικές γνώσεις για τα πιο δημοφιλή οινολογικά υλικά :

Αποστείρωση : χημικής προέλευσης, αλλά απαραίτητη για να φτιάξουμε κρασί. Χρειάζεται οπωσδήποτε έλεγχος και μέτρηση από οινολόγο για τη σωστή χρήση και για την ποσότητα και για τον τρόπο εφαρμογής.

Ρετσίνι : χρησιμοποιούμε μόνο Ρητίνη Πεύκης Χαλεπίου σε χαμηλόβαθμο κρασί περίπου 11 Baume, πριν την αλκοολική ζύμωση, για να δώσουμε αρώματα "ρετσίνας" Ελληνικής αλλά και ως φυσικό συντηρητικό.Προσοχή το δοχείο που θα φτιάξουμε ρετσίνα, θα αποκτήσει για πάντα το άρωμά της.
Τρυγικό και κιτρικό οξύ : οξέα του σταφυλιού που ίσως να χρειάζεται να  προσθέσουμε, θέλει προσοχή να γνωρίζουμε την προέλευσή τους γιατί παράγονται και με χημικό τρόπο.

Ένζυμα εκχύλισης : βοηθούν στην εκχύλιση περισσοτέρων συστατικών από το σταφύλι, σε καλύτερα αρωματικά αποτελέσματα και μεγαλύτερης απόδοσης σε μούστο.

Ζυμομύκητες : οι προεπιλεγμένοι ζυμομύκητες μας εξασφαλίζουν την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης χωρίς ανεπιθύμητες ουσίες - οξειδωτικές που μπορεί να δώσει μία άναρχη ζύμωση.
Λόγω της επιλογής που μπορούμε να κάνουμε καθοδηγούμε και το αρωματικό προφίλ του κρασιού μας.

Θρεπτικά ζύμωσης : ουσίες που προϋπάρχουν στο σταφύλι και ενισχύοντας μας εξασφαλίζουν πλήρη αποζύμωση, άρα και πιο καθαρό αρωματικό προφίλ

Ταννίνες :  ουσίες από σταφύλια ή ξύλα που έχουν αντιοξειδωτικό ρόλο αλλά και διαυγαστικό, ανάλογα τον τρόπο και τον χρόνο εφαρμογής τους.

Ρινίσματα δρυός : κομμάτια δρυός που έχουν υποστεί την ίδια επεξεργασία όπως οι δούγες των δρύινων βαρελιών και χρησιμοποιούνται για δευτερογενή αρώματα "ξύλου" και ¨παλαίωσης" στο  κρασί.

καθαριστικό : για όλα τα δοχεία και εξαρτήματα που χρησιμοποιούμε στον τρύγο ή και στη συνέχεια της οινοποίησης, πρώτα από όλα η απολύμανση

θειαφοκέρι : για την αποστείρωση των κενών ξύλινων βαρελιών

παστίλιες κατά της άνθισης "κορφής" στο κρασί μας

παραφινέλαιο τροφίμων : απαραίτητο για την απομόνωση του κρασιού από το οξυγόνο, κατά τη διάρκεια φύλαξης
ειδική "μαστίχα" για εύκολο κλείσιμο άνοιγμα των βαρελιών


Τα παραπάνω αποτελούν τα πιο βασικά υλικά επεξεργασίας για παραγωγή ποιοτικού κρασιού από ιδιώτη ή οινοποιό. Δεν ξεχνάμε, όμως ότι η καλή πρώτη ύλη - υγιές σταφύλι, η σωστή τεχνική οινοποίησης, η καθαριότητα και οι συμβουλές του οινολόγου είναι πιο σημαντικά !

πρώτες ύλες για μούστο και κρασί :
οινολογικό χημείο Ανθείας 162, Πάτρα τηλ 2614 000 127 και λιανική διάθεση σε όλη την Ελλάδα 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου