Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

γιορτή τσίπουρου 2014

Ομιλία – παρουσίαση στην 4η γιορτή του τσίπουρου
Από την οινολόγο Σιαμπάνη Μαρία,
Και τώρα στην …πράξη !

                Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν το τσίπουρο έναντι άλλων αλκοολούχων ποτών και για το λόγο αυτό συγχαίρω το σύλλογο Υγείας και Προστασίας Περιβάλλοντος, Χαλανδρίτσας που για 4η συνεχή χρονιά διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία τη γιορτή του τσίπουρου.
Ιδιαίτερα με χαροποιεί το γεγονός ότι κάθε χρόνο δεν περιορίζεται σε μία γιορτή – πανηγύρι γύρω από δοκιμές και γευσιγνωσία, αλλά παρουσιάζει θέματα σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση ενός αλκοολούχου ποτού.
                Σε αυτό λοιπόν θα σταθώ και εγώ. Τους κανόνες ασφαλής κατανάλωσης.
Ξεκινώντας από την αρχή και δανειζόμενη συζητήσεις προηγούμενων παρουσιάσεων,  για κανέναν λόγο δεν θέλουμε να αποστάζουμε «σκουπίδια», δηλαδή ότι έχουν οι άλλοι για πέταμα. Δυστυχώς λόγω μη ενημέρωσης, παρατηρείται να φτάνουν προς απόσταξη, ότι μας έχει χαλάσει ή ότι είναι ακατάλληλο για κρασί.
Σημειώστε ότι αν ένα προϊόν είναι ακατάλληλο για κατανάλωση ως έχει με την απόσταξη τριπλασιάζουμε την επικινδυνότητά του.
Επομένως, βάση και νομοθεσίας πρώτα έχουμε σαν πρώτη ύλη τα στέμφυλα – τσίπουρα από τα σταφύλια που τα αφήνουμε να αποζυμώσουν πλήρως σε συνθήκες υγιεινής . Έπειτα επιλέγουμε το κατάλληλο καζάνι και συλλέγουμε προσεκτικά το τσίπουρο, αφαιρώντας κλάσματα πάνω από 65 και κάτω από 40 αλκοολικούς βαθμούς. Με αυτό τον τρόπο κρατάμε την καρδιά και ιδανικά θα πρέπει να πάμε σε 2η απόσταξη και να διαχωρίσουμε πάλι.
Στους παραπάνω βαθμούς έχει βρεθεί μετά από πολλές πειραματικές μετρήσεις ότι δεν συλλέγουμε ακατάλληλες ουσίες κατά το δυνατόν, γιατί όλα εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες.
Αφού προσθέσουμε καθαρό νερό χωρίς χημικά πρόσθετα και διορθώσουμε στους βαθμούς καλό είναι να φιλτράρουμε το τσίπουρο.
Η αποθήκευση αλκοολούχων ποτών μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε γυάλινα, ανοξείδωτα και δρύϊνα  δοχεία. Απαγορεύεται η χρήση πλαστικών.
Από τα  παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι χρειαζόμαστε έναν μικρό εξοπλισμό κατάλληλο όπως και  αλκοολόμετρο, θερμόμετρο για τους βαθμούς του τσίπουρου.
Στη συνέχεια για την κατεργασία του τσίπουρου μπορούμε να προσθέσουμε και ρινίσματα δρυός για αρώματα παλαίωσης.
Επειδή πάντα θεωρώ ότι ο καταναλωτής έχει τη δύναμη της επιλογής, όσο πιο ενημερωμένος είναι τόσο καλύτερα επιλέγει. Είναι κρίμα σε τοπικές κοινωνίες, στο καφενείο του χωριού μας, σε οικογενειακές ταβέρνες που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την Ελληνική κουλτούρα μας  να καταναλώνουμε επικίνδυνα για την υγεία μας τσίπουρα. Προσοχή όταν ένα τσίπουρο δεν μας γεμίζει  ευχάριστα την μύτη και το στόμα μας κάτι ενδέχεται να  έχει «πάει στραβά» κατά την παραγωγή του. Καλύτερα να ζητήσουμε άλλο.
Μόνο με αυτό τον τρόπο  θα ενημερωθεί και ο παραγωγός πώς θα φτιάξει καλύτερο προϊόν. Ίσως να μην γνωρίζει γιατί απλά βλέπει το τσίπουρό του να καταναλώνεται.
Όσο συνεχίσουμε να είμαστε εμείς αδιάφοροι, τόσο θα υπάρχουν παραγωγοί που θα αποστάζουν «σκουπίδια». Και ο έλεγχος των υπηρεσιών να γίνει πιο συστηματικός με μεγαλύτερο βάρος  στην υγεία του καταναλωτή και όχι την φορολόγηση του οινοπνεύματος.
Σίγουρα υπάρχουν αρκετά τσίπουρα στην αγορά για να διαλέξουμε και να μην προσθέτουμε στον οργανισμό μας επικίνδυνες ουσίες.
Ναι στην ασφαλή κατανάλωση του τσίπουρου με τη συνέπεια  που αρμόζει σε αλκοολούχο ποτό.
Είναι φυσικό προϊόν από απόσταξη φυτικής πρώτης ύλης το σταφύλι, αλλά γίνεται πολύ επικίνδυνο αν δεν έχει παραχθεί σωστά.
Ενημερωθείτε από τον οινολόγο σας πώς θα βελτιώσετε την απόσταξη αλλά και την πρώτη ύλη για το τσίπουρο. Μην  διστάζετε να συλλέγετε πληροφορίες από τους ειδικούς. Με την συζήτηση και τις νέες τεχνικές μόνο καλύτερο αποτέλεσμα μπορούμε να έχουμε.




Σιαμπάνη Μαρία – οινολόγος.

5η γιορτή του τσίπουρου

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

κτήμα Διαμαντή

η 5η γιορτή του τσίπουρου

από το σύλλογο Υγείας και Περιβάλλοντος Χαλανδρίτσας

Ένας θεσμός που κάθε χρόνο ενημερώνει για το τσίπουρο, με την συμμετοχή πολλών εκπολιτιστικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.
Μία γιορτή που δεν έχει μόνο διασκέδαση , δεν έχει μόνο παραδοσιακούς χορούς και δοκιμή τσίπουρου συνοδευόμενο από μεζέδες, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πάντα υπάρχουν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις ομιλητών.
Ομιλίες με θέμα το τσίπουρο, το εθνικό μας προϊόν!
Ελεύθερη είσοδος 

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

αγνό κρασί για τύπους vegan και όχι μόνο !

αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για φυσικό 100% προϊόν - κρασί, θα πρέπει να ξεκινήσετε με μία εδαφολογική ανάλυση, ώστε να αποκτήσετε τον δικό σας αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας.
Όταν έρθει η ώρα του τρύγου, απευθύνεστε στον οινολόγο για τις απαραίτητες συμβουλές και αναλύσεις και όχι για πρόσθετα. 
Θα πρέπει να αποκτήσετε κατάλληλο εξοπλισμό και για την καθαριότητα του χώρου αλλά και για την επεξεργασία της πρώτης ύλης !

όχι προσβεβλημένα σταφύλια


βρείτε και κάποιες τιμές για βαθμούς και οξύτητες στο www.facebook.com/oinologika

το μόνο που θα πρέπει να γνωρίζετε από την αρχή, είναι πως ο χρόνος ζωής του κρασιού σας δεν διασφαλίζεται, αλλά κάποιοι προτιμούν να απολαμβάνουν φυσικό αποτέλεσμα !!!

περί ορέξεως....



Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

αποστείρωση σε μούστο

Η αποστείρωση που χρησιμοποιούμε για μούστο και κρασί λέγεται μεταμπισουλφίτ και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση της. 
Χρησιμοποιείται ανάλογα τον τρόπο οινοποίησης κατά ποσοστό σε σταφύλι ή μούστο πριν την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης.
Απαγορεύεται η χρήση κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.
Η αποστείρωση διαλύεται πάντα σε νερό και όχι σε μούστο ή απευθείας σκόνη στα σταφύλια.
Μετράμε 2 μορφές στο χημείο. Η ελεύθερη πρέπει να έχει όρια μεταξύ 20-30 και η ολική να μην ξεπερνάει σε τελικό προϊόν το 200 για λευκά και ροζέ και το 150 σε ερυθρό.
Αυτό σημαίνει ότι μόνο οινολόγος μπορεί να σας δώσει σωστά την αποστείρωση, γιατί είναι χημικής προέλευσης.
Προσοχή, αν δεν προσθέσουμε στην αρχή , θα έχουμε οξειδώσεις που θα ακολουθούν σε όλη την πορεία το κρασί μας, ενώ αν προσθέσουμε υπερβολική θα μας ακολουθεί η αποστείρωση στο κρασί πράγμα επικίνδυνο για την υγεία μας.

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

ερυθρή οινοποίηση

αγαπητοί φίλοι,

η ερυθρή οινοποίηση σημαίνει εκχύλιση συστατικών από το σταφύλι στον μούστο.

Επομένως χρειάζεται παραμονή με τα στέμφυλα για να πάρουμε τις απαραίτητες ουσίες που θα δώσουν χρώμα και σώμα στο κρασί μας.
Ο χρόνος διαχωρισμού από τα στέμφυλα έχει ιδιαίτερη σημασία. Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες ο κυριότερος είναι να ξέρουμε τι κρασί θέλουμε να φτιάξουμε..
Δηλαδή, άλλος χρόνος παραμονής είναι για φρέσκα ερυθρά κρασιά και άλλος αν θέλουμε εκχύλιση για παλαίωση των οίνων.
Και πάντα φροντίζουμε να μην οξειδωθεί ο σταφυλοπολτός κατά τη διάρκεια παραμονής, αλλά και να μπορέσει να αποζυμώσει πλήρως μετά τον  διαχωρισμό.
Για τους παραπάνω λόγους προτείνω να συμβουλευτείτε τον οινολόγο σας ώστε να πάρετε όσα συστατικά χρειάζεστε χωρίς να "κουράσετε" το κρασί.


Στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία.

Οινολόγος Σιαμπάνη Μαρία 

berthomieu franc δρύινο μεταχειρισμένο βαρέλι


μία σφραγίδα, πολλά υποσχόμενη !

ποιότητα, αντοχή στον χρόνο και αρώματα από γαλλική δρυς 

κατάλληλο για παλαίωση ερυθρών οίνων, αλλά και αποστάγματος - παλαιωμένο τσίπουρο


Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΜΠΕΛΙ το ευλογημένο

Γνωρίζετε ότι η καλλιέργεια του αμπελιού , όπως φυσικά και της ελιάς είναι ευλογημένη;

Αποτελούν φυτά που μπορούν να αποδώσουν στον άνθρωπο  όλα τα θρεπτικά στοιχεία  που χρειάζεται για να ζήσει υγιεινά.

Αλλά είναι και από τα φυτά που κάθε κύτταρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Ακόμη και τα υπολείμματα μετά την πλήρη επεξεργασία του καρπού του αμπελιού έχουν να δώσουν στοιχεία. Αυτό αποτελεί έξτρα εισόδημα και συντελεί στην οικολογία.

Πώς;

Αφού πάρουμε τον καρπό ως βρώσιμη ύλη, το σταφύλι, με επεξεργασία έχουμε τον μούστο, το  κρασί, το τσίπουρο, το ξύδι, το πετιμέζι και κάποια άλλα ακόμη από τα γνωστά παράγωγα του σταφυλιού.
Δεν σταματάει όμως εδώ.

Μπορούμε να έχουμε και ζωοτροφές, λίπασμα και ακόμη τη ρεσβερατρόλη .

Μια ουσία που ακούγεται αρκετά τα τελευταία χρόνια για τις αντιοξειδωτικές της ικανότητες

δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο, ίσως μας βοηθήσει να αυξήσουμε και το εισόδημά μας 

http://www.eng.ucy.ac.cy/winec/FinalConference/12%20Haroutounian-DIONYSOS.pdf

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

ενημέρωση αγροτών ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Βάση της Ελληνικής νομοθεσίας  από τον Νοέμβριο του 2015 και μετά η νόμιμη αγορά των γεωργικών φαρμάκων θα γίνεται μόνο από κατόχους πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων
Σκοπός είναι να εκπαιδευτούν οι αγρότες για την σωστή χρήση και τους κινδύνους από φυτοφάρμακα.

Για την απόκτηση του πιστοποιητικού θα πρέπει να απευθύνεστε σε κάποιο ΚΕΚ

ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο  για περισσότερες πληροφορίες ή ενημερωθείτε από τη Διεύθυνση Γεωργίας

http://www.ereismakek.gr/index.php/%CE%95%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%A0%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%A3%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%94%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%9F%CF%81%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CF%89%CE%BD