μία ερώτηση που κάνουν πολλοί ιδιώτες όταν έχουν ένα βαρέλι με κρασί στο σπίτι, είναι αν μπορούν να ανοίξουν το βαρέλι τους στη διάρκεια του χρόνου
να εξηγήσω ότι στα οινοποιεία που υπάρχουν κάβες με ξύλινα βαρέλια, δοκιμάζουμε μέσα στο χρόνο τα κρασιά με ειδικό δειγματολήπτη, αφού βγάλουμε το πώμα. Έτσι παίρνουμε πληροφορίες για την ωρίμανση ενός κρασιού ή κάνουμε έλεγχο για την οξύτητα και την αποστείρωσή του, όσο το κρασί παλαιώνει.
Άρα, λοιπόν, το βαρέλι μπορεί να ανοιχτεί αρκεί να προσέχουμε να μην παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και φυσικά αν επιβάλλεται να προσθέσουμε κάποιο υλικό, όπως ταννίνες ή οξέα, ή αποστείρωση κλπ.
Για το λόγο αυτό μάλιστα υπάρχουν στο εμπόριο εύπλαστα υλικά που χρησιμοποιούμε για κλείσιμο του πώματος στα βαρέλια, ώστε να ανοίγουμε και να κλείνουμε εύκολα.
Επίσης, τα ξύλινα βαρέλια πρέπει να πανωγεμίζονται λόγω εξάτμισης.
Το ίδιο ισχύει για όλα τα δοχεία φύλαξης, δηλαδή μπορούμε να ανοίξουμε αν χρειάζεται, αρκεί να κλείσουμε γρήγορα και με ασφάλεια.
Άλλος ένα τρόπος προφύλαξης από το οξυγόνο, είναι να χρησιμοποιούμε αδρανές αέριο όπως άζωτο για τον κενό χώρο, μία λίγο ακριβή λύση για ιδιώτες, ή να χρησιμοποιούμε παραφινέλαιο τροφίμων που απλά χρειάζεται καλό ξέπλυμα στο τέλος.
Γενικά εξαρτάται από το κρασί, πόσο οξυγόνο μπορεί να "πάρει" ώστε να βελτιώνεται και όχι να οξειδώνεται.
Σε συνεργασία με τον οινολόγο, μπορούμε να ελέγχουμε κατά διαστήματα το κρασί μας μέσα στο χρόνο, ώστε πάντα να προλαβαίνουμε και να καθοδηγούμε την εξέλιξή του.
να εξηγήσω ότι στα οινοποιεία που υπάρχουν κάβες με ξύλινα βαρέλια, δοκιμάζουμε μέσα στο χρόνο τα κρασιά με ειδικό δειγματολήπτη, αφού βγάλουμε το πώμα. Έτσι παίρνουμε πληροφορίες για την ωρίμανση ενός κρασιού ή κάνουμε έλεγχο για την οξύτητα και την αποστείρωσή του, όσο το κρασί παλαιώνει.
Άρα, λοιπόν, το βαρέλι μπορεί να ανοιχτεί αρκεί να προσέχουμε να μην παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και φυσικά αν επιβάλλεται να προσθέσουμε κάποιο υλικό, όπως ταννίνες ή οξέα, ή αποστείρωση κλπ.
Για το λόγο αυτό μάλιστα υπάρχουν στο εμπόριο εύπλαστα υλικά που χρησιμοποιούμε για κλείσιμο του πώματος στα βαρέλια, ώστε να ανοίγουμε και να κλείνουμε εύκολα.
Επίσης, τα ξύλινα βαρέλια πρέπει να πανωγεμίζονται λόγω εξάτμισης.
Το ίδιο ισχύει για όλα τα δοχεία φύλαξης, δηλαδή μπορούμε να ανοίξουμε αν χρειάζεται, αρκεί να κλείσουμε γρήγορα και με ασφάλεια.
Άλλος ένα τρόπος προφύλαξης από το οξυγόνο, είναι να χρησιμοποιούμε αδρανές αέριο όπως άζωτο για τον κενό χώρο, μία λίγο ακριβή λύση για ιδιώτες, ή να χρησιμοποιούμε παραφινέλαιο τροφίμων που απλά χρειάζεται καλό ξέπλυμα στο τέλος.
Γενικά εξαρτάται από το κρασί, πόσο οξυγόνο μπορεί να "πάρει" ώστε να βελτιώνεται και όχι να οξειδώνεται.
Σε συνεργασία με τον οινολόγο, μπορούμε να ελέγχουμε κατά διαστήματα το κρασί μας μέσα στο χρόνο, ώστε πάντα να προλαβαίνουμε και να καθοδηγούμε την εξέλιξή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου